top of page

သုတေသနနယ်ပယ်

သုတေသနသည် နည်းပညာပိုင်းဆိုင်ရာ ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်မှုနှင့် လက်တွေ့အသုံးချမှုအတွက် သတင်းအချက်အလက်ပေးသည့် Yezin Agricultural University ၏ အဓိကရေစီးကြောင်းဖြစ်သည်။ ကျောင်းသားများ၏ သုတေသန၊ ဌာနဆိုင်ရာ သုတေသန၊ ပူးပေါင်း သုတေသနနှင့် နိုင်ငံတကာ သုတေသန ပရောဂျက်များကို အစိုးရဘတ်ဂျက်၊ နိုင်ငံတကာ အဖွဲ့အစည်းများနှင့် ပုဂ္ဂလိက ကုမ္ပဏီများနှင့် လူပုဂ္ဂိုလ်များမှ ရန်ပုံငွေဖြင့် လုပ်ဆောင်လျက်ရှိသည်။

Yezin Agricultural University ၏ သုတေသနလမ်းကြောင်းမှာ စိုက်ပျိုးရေးထုတ်လုပ်မှု၊ စိုက်ပျိုးရေးပတ်ဝန်းကျင်နှင့် လူမှုရေးသိပ္ပံနှင့် စိုက်ပျိုးရေးစီးပွားရေးတို့ဖြစ်သည်။ အချို့သော သုတေသနလုပ်ငန်းများသည် နှစ်နှစ်တစ်ကြိမ် YAU ဂျာနယ်ကို ထုတ်ဝေခဲ့ပြီး အများအပြားသည် ပြည်တွင်းနှင့် နိုင်ငံတကာ ညီလာခံများ၏ လုပ်ငန်းစဉ်များတွင် လုပ်ဆောင်နေပါသည်။ တစ်ဦးချင်းနှင့် ဌာနဆိုင်ရာ နှစ်ခုလုံးအတွက် သုတေသန ပူးပေါင်းဆောင်ရွက်မှုကို အားပေးပါသည်။

စိုက်ပျိုးရေးဆိုင်ရာ သုတေသနကို အာရုံစိုက်ပါ။

(၁) သီးနှံစိုက်ပျိုးရေး ၊ (၂) သီးနှံအာဟာရ၊ (၃) သီးနှံစီမံခန့်ခွဲမှု၊ (၄) စိုက်ပျိုးမှု အစီအစဉ်၊

(၅) သီးနှံဇီဝကမ္မဗေဒ၊ (၆) သဘာဝပတ်ဝန်းကျင် ဖော်ရွေသော စီမံခန့်ခွဲမှု၊ (၇) ရိတ်သိမ်းချိန်လွန်နည်းပညာ

(၈) သီးနှံအရည်အသွေး စီမံခန့်ခွဲမှု

အပင်ပေါက်ပွားမှု၊ ဇီဝကမ္မဗေဒနှင့် ဂေဟဗေဒတို့ကို အဓိကထား သုတေသနပြုသည်။

(၁) စပါး၊ ပြောင်းနှင့် မတ်ပဲ၊ (၂) စပါးတွင် ပေါင်းစပ် မျိုးပွားခြင်းအတွက် မျိုးပွားခြင်း၊ (၃) haploid စပါးနှစ်ထပ် မွေးမြူခြင်း၊ (၄) ခရိုမိုဆုန်း ရေတွက်ခြင်း၊ (၅) စပါးအတွက် မော်လီကျူလာပြုလုပ်သူ လက်ထောက်ရွေးချယ်ခြင်း ဇီဝဗေဒနှင့် ဇီဝဗေဒဆိုင်ရာ ဖိစီးမှုများ၊ (၆) ဒေသထွက်ဆန်များ၏ ဇီဝကမ္မဆိုင်ရာ တုံ့ပြန်မှု၊ (၇) မျိုးပွား မွေးမြူခြင်း။

မြေဆီလွှာနှင့် ရေသိပ္ပံကို အဓိကထား သုတေသနပြုသည်။

(၁) မြေဆီသြဇာ အကဲဖြတ်ခြင်းနှင့် စီမံခန့်ခွဲခြင်း၊ (၂) မြေသြဇာနှင့် မြေဩဇာ၊ (၃) အပင်အာဟာရ (၄) ရေစီမံခန့်ခွဲမှု၊

အပင်ရောဂါဗေဒကို အဓိကထား သုတေသနပြုပါ။

(၁) သီးနှံရောဂါများ ဖော်ထုတ်ခြင်း၊ (၂) ရောဂါပိုးမွှားများကို ဖော်ထုတ်ခြင်း၊ (၃) အချို့သော ရောဂါများကို ခံနိုင်ရည်ရှိသော သီးနှံမျိုးများကို စစ်ဆေးခြင်း၊ (၄) ဓာတုဗေဒနည်းအရ သီးနှံရောဂါများ ထိန်းချုပ်ခြင်း (၅) ပေါင်းစပ်ရောဂါ စီမံခန့်ခွဲမှု အလေ့အကျင့်များ၊

Entomology ကို အဓိကထား သုတေသနပြုပါ။

(၁) မတူကွဲပြားခြင်းနှင့် ဖြန့်ဖြူးခြင်း၊ (၂) မျိုးစိတ်ရှာဖွေခြင်း၊ (၃) ဇီဝဗေဒ ထိန်းသိမ်းရေး၊ (၄) အင်းဆက်နှင့် အင်းဆက်ပိုးမွှားများ ထိန်းချုပ်ရေး၊ (၅) အပင်ခံနိုင်ရည်ရှိမှု၊ (၆) ပိုးသတ်ဆေးကြွင်း၊ (၇) ပိုးသတ်ဆေး ခုခံမှု

သုတေသနကို အဓိကထား၍ ပန်းမာန်၊

(၁) စဉ်ဆက်မပြတ် စိုက်ပျိုးသီးနှံများ စိုက်ပျိုးထုတ်လုပ်ခြင်း၊ (၂) ဂေါ်ဖီထုပ်စိုက်ပျိုးမှုတွင် မိုးခေါင်ရေရှား၊ (၃) အပင်တစ်သျှူး ယဉ်ကျေးမှု၊ (၄) စိုက်ပျိုးသီးနှံများ ရိတ်သိမ်းချိန်လွန်နည်းပညာ၊ (၅) အိမ်တွင်းဥယျာဉ်တွင် ဆန်းစစ်ခြင်း၊ (၆) ဟင်းသီးဟင်းရွက် စိုက်ပျိုးခြင်းဆိုင်ရာ GAP၊ 7) သရက်သီးကြီးထွားမှုနှင့် ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်မှုအတွက် ဟော်မုန်းလျှောက်လွှာ၊ (၈) သရက်သီးတွင် Stock Scion ဆက်ဆံရေး၊

စိုက်ပျိုးရေးစီးပွားရေးကို အဓိကထား သုတေသနပြုပါ။

(၁) တန်ဖိုးကွင်းဆက်ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာခြင်း၊ (၂) လယ်ယာစီးပွားရေးစီမံခန့်ခွဲမှု၊ (၃) ကျေးလက်လူနေမှုဘဝနှင့် ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေး၊ (၄) စိုက်ပျိုးရေးမူဝါဒ ဆန်းစစ်ခြင်း (၅) သဘာဝသယံဇာတ စီမံခန့်ခွဲမှု၊

စိုက်ပျိုးရေးအဏုဇီဝဗေဒကို အဓိကထား သုတေသနပြုပါ။

(၁) မြေဆီလွှာကျန်းမာရေးနှင့် အပင်ရောဂါ စီမံခန့်ခွဲမှု၊ (၂) အဏုဇီဝအစုအဝေးကို အသုံးပြု၍ စိုက်ပျိုးရေးစွန့်ပစ်ပစ္စည်းများ ပြန်လည်အသုံးပြုခြင်း၊ (၃) စဉ်ဆက်မပြတ်စိုက်ပျိုးရေးတွင် အကျိုးပြုအဏုဇီဝပိုးများ၊ (၄) စိုက်ပျိုးမှုပုံစံ၊ စပါး၊ ပဲမျိုးစုံနှင့် နှမ်းများကို ဖြန့်ဝေခြင်းနှင့် စီမံခန့်ခွဲမှု၊ (၅) ဖြစ်နိုင်ချေရှိသော Biocontrol Agents များကို ခွဲခြားသတ်မှတ်ခြင်း၊ လက္ခဏာဖော်ထုတ်ခြင်းနှင့် စစ်ဆေးခြင်း။

လယ်ယာကဏ္ဍ တိုးချဲ့ရေးဆိုင်ရာ သုတေသန အာရုံ

(၁) စိုက်ပျိုးရေး တိုးချဲ့ရေး မဟာဗျူဟာနှင့် နည်းစနစ်များ၊ (၂) ဆက်သွယ်ရေး မဟာဗျူဟာများ၊

(၃) ကျား၊မ နှင့် အမျိုးသမီးများ စွမ်းဆောင်ရည်မြှင့်တင်ရေး၊ (၄) လူ့ဂေဟစနစ်နှင့် ရပ်ရွာလေ့လာရေး (၅) ကျေးလက်အသက်မွေးဝမ်းကြောင်းနှင့် ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေး၊

စိုက်ပျိုးရေးဇီဝနည်းပညာကို အဓိကထား သုတေသနပြုခြင်း။

(၁) အမှတ်အသား အထောက်အကူပြု မွေးမြူခြင်း၊ (၂) အပင်နှင့် အင်းဆက်မျိုးစိတ်များ၏ မော်လီကျူး ခွဲခြားသတ်မှတ်ခြင်း၊ (၃) စပါးတွင် မိုးခေါင်ခြင်း ခံနိုင်ရည်ရှိမှု ဆက်စပ်နေသော မျိုးဗီဇ ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာခြင်း (၄) မျိုးရိုးဗီဇ ကွဲပြားသော သစ်သီးများ၊

အစားအသောက်သိပ္ပံနှင့် နည်းပညာကို အဓိကထား သုတေသနပြုပါ။

(၁) အစားအသောက် ပြုပြင်ခြင်း၊ (၂) အစားအသောက် ထိန်းသိမ်းခြင်း၊ (၃) သဘာဝ အစားအစာ အရောင်ခြယ်ခြင်း၊ (၄) တန်ဖိုးမြှင့် အစားအစာ ထုတ်ကုန်များ၊ (၅) အစားအသောက် ဘေးကင်းရေးနှင့် အရည်အသွေး စီမံခန့်ခွဲမှု၊ (၆) အစားအသောက် စနစ်နှင့် အာဟာရ၊

တိရစ္ဆာန်သိပ္ပံကို အဓိကထား သုတေသနပြုပါ။

(၁) နို့စားနွား၊ (၂) တိရစ္ဆာန်အာဟာရ (ဆိတ်)၊ (၃) အစာနှင့်အစာအတွက် စားသုံးနိုင်သော အင်းဆက်များ၊

Canon EOS Kiss X508095_edited.jpg
bottom of page